Program 2022

13 września (wtorek) – przeddzień targów 

09:00-17:00Technology, Innovation, and Market Opportunities 
Szczegóły: https://eurofish.dk/events/2022-09-regional-workshop-gdansk/
Udział w konferencji jest bezpłatny, po zarejestrowaniu. Prezentacja odbędzie się w języku angielskim dodatkowo z tłumaczeniem na język polski.

Organizatorzy: Eurofish International Organisation i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi,

Lokalizacja: PURO HOTEL, Gdańsk

 

14 września (środa) godz. 10.00-18.00 

11:00-11:15Ceremonia Otwarcia Targów 
Lokalizacja: Scena, Hala B 
11:15-12:30Debata społeczna „Od łowiska do półmiska. Jak poprawić wskaźnik spożycia ryb w Polsce?”

Uczestnicy:
– Pan Krzysztof Ciecióra – Podsekretarz Stanu, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
– Pan Tomasz Kuśnierek – p.o. Zastępcy Prezesa ARiMR, Agencja Restrukturyzacji i
Modernizacji Rolnictwa
– Pani dr hab. Inż. Joanna Szlinder-Richert, prof. MIR-PIB – Z-ca Dyrektora ds.
Naukowych, Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy
– Pani Małgorzata Pawliszak – Prezes, Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb
– Pan Paweł Wielgosz – Prezes Zarządu, Polski Karp Sp. z o.o. – Organizacja
Producentów
– Pan Ziemowit Pirtań – Członek Zarządu, Stowarzyszenie Producentów Ryb
Łososiowatych
– Pan Tomasz Stępczyński – Członek Zarządu Głównego, Zrzeszenie Rybaków Morskich
– Organizacja Producentów
– Pan Tomasz Kulikowski – Redaktor Naczelny Magazynu Przemysłu Rybnego,
Wydawnictwo MPR s.c.

Organizator: Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Pomorski Oddział Regionalny

Lokalizacja: Scena, Hala B 

12.00-16.00EIT Food AgTech Academy – nowoczesna akwakultura 
W ramach spotkania poruszone będą następujące tematy:
1. Nowe trendy oraz istniejące rozwiązania technologiczne w gospodarstwach rybackich w Polsce – mgr Agnieszka Brzyszcz
2. Kriokonserwacja nasienia ryb – praktyczne aspekty technologii i jej możliwe zastosowania w praktyce – dr Beata Sarosiek
3. Nowe gatunki i krzyżówki ryb w akwakulturze szansą w dobie globalnego ocieplenia – mgr Agnieszka Brzyszcz
4. Zastosowanie USG w rybactwie – mgr Michał Blitek
Organizator: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie


Lokalizacja: Sala 1B (Centrum Konferencyjne Amber Expo, 1 piętro) 

    Osoby zainteresowane wzięciem udziału w spotkaniu prosimy o wypełnienie

    Zapoznałam/em się i akceptuję treść zasad przetwarzania danych osobowych

    13:00-13:30Autorski pokaz kulinarny Krzysztofa Baranowskiego 
    Organizator: Suempol Sp. z o.o.

    Lokalizacja: Scena, Hala B 
    14:00-14:30Autorski pokaz kulinarny Krzysztofa Baranowskiego 
    Organizator: Suempol Sp. z o.o.

    Lokalizacja: Scena, Hala B
    15:00-15:30Autorski pokaz kulinarny Krzysztofa Baranowskiego 
    Organizator: Suempol Sp. z o.o.

    Lokalizacja: Scena, Hala B 

     

    15 września (czwartek) godz. 10.00-18.00 

    11:00-11:30Autorski pokaz kulinarny Krzysztofa Baranowskiego 
    Organizator: Suempol Sp. z o.o.

    Lokalizacja: Scena, Hala B
    11:00-13:00Zastosowanie nowoczesnych, kompleksowych technologii przetwarzania karpi  w  gospodarstwach akwakultury oraz zakładach przetwórstwa ryb.” 
    Tematyka konferencji dotyczyć będzie zastosowania nowoczesnych, kompleksowych technologii przetwarzania karpi na cele żywnościowe w gospodarstwach akwakultury i zakładach przetwórstwa ryb. Podczas spotkania zaprezentowany zostanie (wydany w formie monografii) poradnik, którego autorami są specjaliści MIR-PIB. Każdy uczestnik otrzyma bezpłatny egzemplarz tego poradnika. W dalszej części autorzy poradnika przedstawią wybrane zagadnienia dotyczące tematyki konferencji, w tym wartości odżywczych mięsa karpi, preferencji konsumenckich wyrobów z karpi, możliwości wykorzystania mięsa OM z karpi w przetwórstwie oraz walorów sensorycznych i odżywczych wyrobów z mięsa karpi. W przerwie dla uczestników przewidziana jest degustacja konserw z karpi. 
    Program: 
    11:00-11:10 Otwarcie  
    11:10-11:25 Prezentacja Poradnika i jego tematyki (B. Pawlikowski) 
    11:25-11:45 Wartości odżywcze mięsa karpi (M. Malesa, U. Szatkowska) 
    11:45-12:00 Preferencje konsumenckie wyrobów z karpi (D. Janiszewska) 
    12:00-12:30 Przerwa kawowa oraz degustacja konserw z karpia 
    12:30-12:45 Wykorzystanie mięsa OM z karpi do wyrobów formowanych w przetwórstwie (K. Kozieł) 
    12:45-13:00 Wyroby z karpi – skład chemiczny, wartość energetyczna i walory sensoryczne (K. Komar-Szymczak) 
    Organizator: Morski Instytut Rybacki – PIB, Zakład Technologii i Mechanizacji Przetwórstwa

    Lokalizacja: Sala 1B (Centrum Konferencyjne Amber Expo, 1 piętro)
    12:00-12:30Autorski pokaz kulinarny Krzysztofa Baranowskiego 
    Organizator: Suempol Sp. z o.o.

    Lokalizacja: Scena, Hala B
    12:00-15:00III Pomorskie Forum Chłodnictwa – Elektromobilność w dostawach towarów chłodniczych pod patronatem Prof. Karola Pollak  
    Organizator: EcoTerm S.C. Gdańsk

    Lokalizacja: Sala 1A (Centrum Konferencyjne Amber Expo, 1 piętro)
    13:00-13:30Autorski pokaz kulinarny Krzysztofa Baranowskiego 
    Organizator: Suempol Sp. z o.o.

    Lokalizacja: Scena, Hala B
    14:00-14:30Autorski pokaz kulinarny Krzysztofa Baranowskiego 
    Organizator: Suempol Sp. z o.o.

    Lokalizacja: Scena, Hala B
    15:0015:20Ceremonia wręczenia nagród w konkursie Mercurius Gedanensis oraz Nagród Specjalnych  
    Lokalizacja: Scena, Hala B
    15:30-16:00Autorski pokaz kulinarny Krzysztofa Baranowskiego 
    Organizator: Suempol Sp. z o.o.

    Lokalizacja: Scena, Hala B

     

    16 września (piątek) godz. 10:00-16:00

    11:00-11:30Autorski pokaz kulinarny Krzysztofa Baranowskiego 
    Organizator: Suempol Sp. z o.o.

    Lokalizacja: Scena, Hala B 
    12:00-13:00Możliwości pozyskania środków UE na rybactwo
    Podczas prezentacji dowiecie się Państwo o perspektywie pozyskania środków unijnych dla przedsiębiorstw, związków i stowarzyszeń – zarówno tej teraźniejszej, jak i przyszłej – w kolejnych programach.
    Organizator: Związek Miast i Gmin Morskich
    Prelegent: dr Marta Czarnecka Gallas, ekspertka Team Europe Polska przy Przedstawicielstwie Komisji Europejskiej w Polsce
    Lokalizacja: Scena, Hala B 
    13:00-13:30Autorski pokaz kulinarny Krzysztofa Baranowskiego 
    Organizator: Suempol Sp. z o.o.

    Lokalizacja: Scena, Hala B
    14:00-14:30Autorski pokaz kulinarny Krzysztofa Baranowskiego 
    Organizator: Suempol Sp. z o.o.

    Lokalizacja: Scena, Hala B