Program 2022
13 września (wtorek) – przeddzień targów
09:00-17:00 | Technology, Innovation, and Market Opportunities Szczegóły: https://eurofish.dk/events/2022-09-regional-workshop-gdansk/ Udział w konferencji jest bezpłatny, po zarejestrowaniu. Prezentacja odbędzie się w języku angielskim dodatkowo z tłumaczeniem na język polski. Organizatorzy: Eurofish International Organisation i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Lokalizacja: PURO HOTEL, Gdańsk |
14 września (środa) godz. 10.00-18.00
11:00-11:15 | Ceremonia Otwarcia Targów Lokalizacja: Scena, Hala B |
11:15-12:30 | Debata społeczna „Od łowiska do półmiska. Jak poprawić wskaźnik spożycia ryb w Polsce?” Uczestnicy: Organizator: Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Pomorski Oddział Regionalny |
12.00-16.00 | EIT Food AgTech Academy – nowoczesna akwakultura W ramach spotkania poruszone będą następujące tematy: 1. Nowe trendy oraz istniejące rozwiązania technologiczne w gospodarstwach rybackich w Polsce – mgr Agnieszka Brzyszcz 2. Kriokonserwacja nasienia ryb – praktyczne aspekty technologii i jej możliwe zastosowania w praktyce – dr Beata Sarosiek 3. Nowe gatunki i krzyżówki ryb w akwakulturze szansą w dobie globalnego ocieplenia – mgr Agnieszka Brzyszcz 4. Zastosowanie USG w rybactwie – mgr Michał Blitek Organizator: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie Lokalizacja: Sala 1B (Centrum Konferencyjne Amber Expo, 1 piętro) |
13:00-13:30 | Autorski pokaz kulinarny Krzysztofa Baranowskiego Organizator: Suempol Sp. z o.o. Lokalizacja: Scena, Hala B |
14:00-14:30 | Autorski pokaz kulinarny Krzysztofa Baranowskiego Organizator: Suempol Sp. z o.o. Lokalizacja: Scena, Hala B |
15:00-15:30 | Autorski pokaz kulinarny Krzysztofa Baranowskiego Organizator: Suempol Sp. z o.o. Lokalizacja: Scena, Hala B |
15 września (czwartek) godz. 10.00-18.00
11:00-11:30 | Autorski pokaz kulinarny Krzysztofa Baranowskiego Organizator: Suempol Sp. z o.o. Lokalizacja: Scena, Hala B |
11:00-13:00 | Zastosowanie nowoczesnych, kompleksowych technologii przetwarzania karpi w gospodarstwach akwakultury oraz zakładach przetwórstwa ryb.” Tematyka konferencji dotyczyć będzie zastosowania nowoczesnych, kompleksowych technologii przetwarzania karpi na cele żywnościowe w gospodarstwach akwakultury i zakładach przetwórstwa ryb. Podczas spotkania zaprezentowany zostanie (wydany w formie monografii) poradnik, którego autorami są specjaliści MIR-PIB. Każdy uczestnik otrzyma bezpłatny egzemplarz tego poradnika. W dalszej części autorzy poradnika przedstawią wybrane zagadnienia dotyczące tematyki konferencji, w tym wartości odżywczych mięsa karpi, preferencji konsumenckich wyrobów z karpi, możliwości wykorzystania mięsa OM z karpi w przetwórstwie oraz walorów sensorycznych i odżywczych wyrobów z mięsa karpi. W przerwie dla uczestników przewidziana jest degustacja konserw z karpi. Program: 11:00-11:10 Otwarcie 11:10-11:25 Prezentacja Poradnika i jego tematyki (B. Pawlikowski) 11:25-11:45 Wartości odżywcze mięsa karpi (M. Malesa, U. Szatkowska) 11:45-12:00 Preferencje konsumenckie wyrobów z karpi (D. Janiszewska) 12:00-12:30 Przerwa kawowa oraz degustacja konserw z karpia 12:30-12:45 Wykorzystanie mięsa OM z karpi do wyrobów formowanych w przetwórstwie (K. Kozieł) 12:45-13:00 Wyroby z karpi – skład chemiczny, wartość energetyczna i walory sensoryczne (K. Komar-Szymczak) Organizator: Morski Instytut Rybacki – PIB, Zakład Technologii i Mechanizacji Przetwórstwa Lokalizacja: Sala 1B (Centrum Konferencyjne Amber Expo, 1 piętro) |
12:00-12:30 | Autorski pokaz kulinarny Krzysztofa Baranowskiego Organizator: Suempol Sp. z o.o. Lokalizacja: Scena, Hala B |
12:00-15:00 | III Pomorskie Forum Chłodnictwa – Elektromobilność w dostawach towarów chłodniczych pod patronatem Prof. Karola Pollak Organizator: EcoTerm S.C. – Gdańsk Lokalizacja: Sala 1A (Centrum Konferencyjne Amber Expo, 1 piętro) |
13:00-13:30 | Autorski pokaz kulinarny Krzysztofa Baranowskiego Organizator: Suempol Sp. z o.o. Lokalizacja: Scena, Hala B |
14:00-14:30 | Autorski pokaz kulinarny Krzysztofa Baranowskiego Organizator: Suempol Sp. z o.o. Lokalizacja: Scena, Hala B |
15:00–15:20 | Ceremonia wręczenia nagród w konkursie Mercurius Gedanensis oraz Nagród Specjalnych Lokalizacja: Scena, Hala B |
15:30-16:00 | Autorski pokaz kulinarny Krzysztofa Baranowskiego Organizator: Suempol Sp. z o.o. Lokalizacja: Scena, Hala B |
16 września (piątek) godz. 10:00-16:00
11:00-11:30 | Autorski pokaz kulinarny Krzysztofa Baranowskiego Organizator: Suempol Sp. z o.o. Lokalizacja: Scena, Hala B |
12:00-13:00 | Możliwości pozyskania środków UE na rybactwo Podczas prezentacji dowiecie się Państwo o perspektywie pozyskania środków unijnych dla przedsiębiorstw, związków i stowarzyszeń – zarówno tej teraźniejszej, jak i przyszłej – w kolejnych programach. Organizator: Związek Miast i Gmin Morskich Prelegent: dr Marta Czarnecka Gallas, ekspertka Team Europe Polska przy Przedstawicielstwie Komisji Europejskiej w Polsce Lokalizacja: Scena, Hala B |
13:00-13:30 | Autorski pokaz kulinarny Krzysztofa Baranowskiego Organizator: Suempol Sp. z o.o. Lokalizacja: Scena, Hala B |
14:00-14:30 | Autorski pokaz kulinarny Krzysztofa Baranowskiego Organizator: Suempol Sp. z o.o. Lokalizacja: Scena, Hala B |