Mercurius Gedanesis

W dniu 14.09.2022 odbyły się obrady komisji Mercurius Gedanesis, w skład której weszli:

Przewodnicząca:

  • prof. dr hab. Anna Lebiedzińska – Katedra i Zakład Bromatologii, Gdański Uniwersytet Medyczny  w Gdańsku

Członkowie:

  • Wojciech Wojtyra – Zastępca Dyrektora Departamentu Rybołówstwa, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • dr inż. Bogusław Pawlikowski – Zakład Technologii i Mechanizacji Przetwórstwa, Morski Instytut Rybacki  w Gdyni

Komisja poddała ocenie produkty zgłoszone do konkursu. Wyniki prezentujemy poniżej.

KATEGORIA: Produkt rybny

Grand Prix  Mercurius Gedanesis POLFISH 2022 otrzymała firma Polski Karp Sp. z o.o. z Krakowa za polędwicę wędzoną z karpia

2 równorzędne medale Mercurius Gedanensis otrzymały firmy:
EvraFish Sp. z o.o. z Brus za pastę tuńczykową CREME
oraz
Suempol Sp. z o.o. z Bielska Podlaskiego za łososia dzikiego z Alaski

KATEGORIA: Produkt spożywczy 

Grand Prix  Mercurius Gedanesis POLFISH 2022 otrzymała firma Smak Tradycji Irena Olejniczak z Ujazdowa za gęsinę pieczoną.

KATEGORIA: Technologia

Grand Prix  Mercurius Gedanesis POLFISH 2022 otrzymali Morski Instytut Rybacki w Gdyni i Politechnika Koszalińska za urządzenie do oddzielania nerki od pozostałości po filetowaniu lub płatowaniu karpia.

Medale Mercurius Gedanensis otrzymała firma PHUP CLEVRO Robert Klemba z Rawy Mazowieckiej za zmywarkę uniwersalną XMU-1000.

Ponadto nagrodę specjalną puchar Wiceprezesa Rady Ministrów, Ministra Rolnicwa i Rozwoju Wsi Henryka Kowalczyka za NAJLEPSZY PRODUKT otrzymała firma Polski Karp Sp. z o.o.

Gratulujemy zwycięzcom.