Mercurius Gedanensis 2024
W dniu 11.09.2024 odbyły się obrady komisji Mercurius Gedanesis, w skład której weszli:
Przewodnicząca:
- prof. dr hab. Anna Lebiedzińska – Katedra i Zakład Bromatologii, Gdański Uniwersytet Medyczny
Członkowie:
- Piotr Dąbrowski– Zastępca Dyrektora Departamentu Rybołówstwa, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- dr inż. Bogusław Pawlikowski – Zakład Technologii i Mechanizacji Przetwórstwa, Morski Instytut Rybacki w Gdyni
Komisja poddała ocenie produkty zgłoszone do konkursu. Wyniki prezentujemy poniżej.
Kategoria: PRODUKT RYBNY
GRAND PRIX MERCURIUS GEDANENSIS POLFISH 2024 otrzymała firma:
- EvraFish Sp. z o.o. z Brus za EvraFish High Protein – sałatka proteinowa azjatycka.
2 równorzędne medale Mercurius Gedanesis otrzymały firmy:
- Suempol Sp. z o.o. z Bielska Podlaskiego za nugetsy z łososia (GGN) 190g
- GRAAL SA z Wejherowa za SUPERFISH Łosoś atlantycki pieczony, 100g
- Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy, Politechnika Koszalińska za Przecinarkę świeżych i mrożonych filetów na paski
- HERRING Brygida Stachniuk z Wielkiej Nieszawki za całokształt działalności w sektorze przetwórstwa rybnego, która jest przykładem efektywnego wykorzystania krajowych i unijnych środków pomocowych.
oraz
Kategoria: TECHNOLOGIA
GRAND PRIX MERCURIUS GEDANENSIS POLFISH 2024 otrzymał:
Ponadto, Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla przedsiębiorstwa: