Mercurius Gedanensis 2024

W dniu 11.09.2024 odbyły się obrady komisji Mercurius Gedanesis, w skład której weszli:

Przewodnicząca:

  • prof. dr hab. Anna Lebiedzińska – Katedra i Zakład Bromatologii, Gdański Uniwersytet Medyczny

Członkowie:

  • Piotr Dąbrowski– Zastępca Dyrektora Departamentu Rybołówstwa, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • dr inż. Bogusław Pawlikowski – Zakład Technologii i Mechanizacji Przetwórstwa, Morski Instytut Rybacki w Gdyni
  • Komisja poddała ocenie produkty zgłoszone do konkursu. Wyniki prezentujemy poniżej.

Kategoria: PRODUKT RYBNY

GRAND PRIX MERCURIUS GEDANENSIS POLFISH 2024 otrzymała firma:

  • EvraFish Sp. z o.o. z Brus za EvraFish High Protein – sałatka proteinowa azjatycka.

 

2 równorzędne medale Mercurius Gedanesis otrzymały firmy:

  • Suempol Sp. z o.o. z Bielska Podlaskiego za nugetsy z łososia (GGN) 190g
  • oraz

  • GRAAL SA z Wejherowa za SUPERFISH Łosoś atlantycki pieczony, 100g
  •  

    Kategoria: TECHNOLOGIA

    GRAND PRIX MERCURIUS GEDANENSIS POLFISH 2024 otrzymał:

    • Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy, Politechnika Koszalińska za Przecinarkę świeżych i mrożonych filetów na paski

     

    Ponadto, Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla przedsiębiorstwa:

    • HERRING Brygida Stachniuk z Wielkiej Nieszawki za całokształt działalności w sektorze przetwórstwa rybnego, która jest przykładem efektywnego wykorzystania krajowych i unijnych środków pomocowych.